Paragrafen

Wet open overheid

Wet open overheid

De Wet open overheid (Woo), is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden. Er waren voor 2022 geen beleidsvoornemens anders dan het voldoen aan de verplichtingen uit de Woo. In 2022 lag de focus op implementatie van de Woo, het verspreiden van kennis en bewustzijn over de Woo en het kunnen afhandelen van Woo-verzoeken. Overeenkomstig de verplichting uit de Woo is een contactpersoon aangewezen. Voor Maassluis is die rol toebedeeld aan drie verschillende medewerkers.

Actieve openbaarmaking
De Woo maakt een onderscheid tussen passieve openbaarmaking, het openbaar maken van documenten op verzoek, en actieve openbaarmaking, het openbaar maken van documenten uit eigen beweging. De Woo onderscheidt diverse categorieën documenten die actief moeten worden gepubliceerd. Eén categorie is de Woo-verzoeken en de besluiten op deze verzoeken.
De verplichting tot het actief openbaar maken van diverse categorieën van documenten zal pas in de loop van 2023 gefaseerd in werking treden. Wij zijn nog niet over gegaan tot het actief openbaar maken van één van de categorieën genoemd in de Woo. Wij gaan de fasering die de wetgever voorschrijft volgen en stemmen daar - ons beleid inzake - de uitvoering van de Woo op af. De voorbereidingen voor het actief openbaar maken zijn in het najaar van 2022 opgestart met een inventarisatie van de processen rond het openbaar maken van documenten uit de categorieën die naar verwachting als eerste in aanmerking komen voor actieve openbaarmaking, zoals wet- en regelgeving.

Passieve openbaarmaking
Aangaande de passieve openbaarmaking kan worden opgemerkt dat de wettelijke regels stringenter zijn dan onder de Wob. Kenmerkend zijn kortere termijnen en een meer afgewogen onderbouwing van het toepassen van uitzonderingsgronden. In 2022 zijn een tiental Woo-verzoeken afgehandeld, zonder dat dit tot bezwaar en beroep heeft geleid. Meest opvallende was een verzoek inzake documenten aangaande demonstraties rond de Sinterklaasintocht 2016.

Verbetering van de informatiehuishouding
Er is in 2022 een DPIA opgestart over de risico’s van de Woo in relatie tot de AVG.
Ter voorbereiding op de verplichting tot actieve openbaarmaking zijn diverse werkprocessen beoordeeld. Op de website van de gemeente is informatie geplaatst over de Woo, inclusief een formulier voor het indienen van een Woo-verzoek.
Op Social Intranet is een aparte Woo-pagina aangemaakt met verschillende documenten over verschillende onderwerpen.  

Elektronisch verkeer
In de Woo ligt de nadruk op de digitalisering en elektronische openbaarmaking en elektronisch verkeer met de overheid. Dat is in lijn met de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), welke wet de burger het recht geeft om digitaal met de overheid te communiceren. Inwerkingtreding van deze wet is uitgesteld van 1 januari 2023 naar 1 januari 2024. Voor de Woo-verzoeker is digitaal een Woo-formulier beschikbaar. Bij de verdere implementatie van de Woo wordt rekening gehouden met de Wmebv, evenals met de Wet elektronische publicaties (Wep), welke per 1 juni 2021 in werking is getreden.

Financiën
De Rijksmiddelen die ter beschikking zijn gesteld voor de implementatie van de Woo zijn gebruikt voor het inhuren van een externe projectleider voor dit project en de aanschaf van een digitale tool waarmee (persoons)gegevens in openbaar te maken documenten kunnen worden geanonimiseerd. Hiermee is deels vooruit gelopen op de verplichting tot actieve openbaarmaking, die in de loop van 2023 in werking gaat treden. De Rijksmiddelen zullen in 2023 verder worden ingezet voor de implementatie van de Woo.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 13:51:09 met de export van 07/24/2023 13:40:36