Programma 1 Veiligheid en handhaving

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Aanpak veelvoorkomende criminaliteit
In 2022 is veel aandacht geweest aan het verbeteren van veiligheid in de wijk. In bijna alle wijken werden bewonersavonden over veiligheid georganiseerd. In de Taanschuurpolder en een deel van het Balkon is de verlichtingsactie uitgevoerd. De gemeente verstrekte lampen aan bewoners om de achterpaden te verlichten. Vanwege de beperkingen die de AVG met zich meebrengt is het videodeurbelproject gestopt.
De aanpak van de high impact crimes (woninginbraken, overvallen, straatroven, auto- of fietsendiefstallen) kregen ook in 2022 de onverminderde aandacht. Onder andere door het Donkere Dagen Offensief en de organisatie van de veiligheidsmarkt.
Het bleek niet mogelijk om preventief fouilleren op de stations te verlengen. Het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied vereist een onderbouwing met cijfers van de politie en gemeente met betrekking tot criminaliteitscijfers. De cijfers gaven onvoldoende de noodzaak aan om te verlengen.

Aanpak Cybercrime
Bij de aanpak van cybercrime zetten we vooral in op het weerbaar maken van onze inwoners tegen cybercrime. Hierbij is bijzondere aandacht jeugd en senioren. Hiervoor sloten we het afgelopen jaar onder meer aan bij de landelijke maand Senioren en Veiligheid. Maassluis sloot aan bij Hackshield, een Cybersecuritygame die kinderen tussen de acht en de twaalf jaar weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Eind december waren er in Maassluis 248 zogenaamde cyberagents actief.

Aanpak adres gerelateerde fraude
Het project Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) is beëindigd en wordt verder meegenomen in programma Bestuur en dienstverlening.

Woonoverlast
De aanpak woonoverlast is in 2022 gecontinueerd. In 2022 is in samenwerking met Maasdelta gestart met Burenbemiddeling. Hiermee zetten we in op een vroegtijdige aanpak van conflicten tussen buren.

Mobiel cameratoezicht
De mobiele camera-units (MCU) werden het afgelopen jaar op verschillende plekken in de stad ingezet.

Zorgdragen voor adequate brandweer- en ambulancezorg
De prestaties (aanrijdtijden) van de hulpdiensten zijn nauwlettend gevolgd en zijn vast onderwerp van reguliere overleggen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). In 2022 is geconstateerd dat de aanrijtijden van de ambulance in Maassluis onder het afgesproken minimum van 80% binnen de norm van 15 minuten ter plaatse kwam. Op 25 augustus 2022 heeft de Burgemeester een brief naar het Dagelijks Bestuur van de VRR gestuurd waarin hij zijn zorgen uitspreekt over de aanrijtijden. Deze bevindingen heeft de Burgemeester tijdens de vergadering van 7 december van het Algemeen Bestuur van de VRR nogmaals ter sprake gebracht. Daarnaast heeft de Burgemeester aangegeven dat hij de mogelijkheden wil laten onderzoeken voor een opkomstlocatie voor de ambulances in de gemeente Maassluis. Naast de aanrijdtijden gaat het ook vooral om de kwaliteit van de hulpverlening; deze is van een hoog niveau. Bij een melding van een reanimatie worden naast de ambulance ook andere hulpdiensten en burgers gealarmeerd (via HartslagNu) zodat snel de benodigde hulp kan worden geboden.
Versterking en het behouden van brandweervrijwilligers heeft de continue aandacht. Wij hebben in 2022 de brandweer ondersteund bij haar inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers door het organiseren van een veiligheidsdag. Tijdens deze dag konden belangstellenden verdere informatie verkrijgen om zich aan te sluiten bij de vrijwillige brandweer. In 2022 zijn er vier vrijwillige brandweermensen bijgekomen. Vanuit de jeugdbrandweer zijn vijf jongeren doorgestroomd. Vier zijn er operationeel en één zit in de opleiding.
Het takenpakket van de VRR is door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen behoorlijk uitgebreid denk hierbij onder andere aan de ontwikkelingen van brandbestrijding in de hoogbouw wat een specifieke kennis, kunde en materiaal vraagt.Daarnaast staat door de toegenomen kosten van materialen en brandstoffen de huidige begroting van de VRR onder druk. In opdracht van het Algemeen Bestuur zijn de financiële consequenties nader uitgewerkt. De kosten worden doorberekend maar zullen voor de begroting 2023 e.v. vrijwel zeker leiden tot hogere gemeentelijke bijdragen.

Brand met slachtoffer
Op 21 juni vond een heftige brand plaats in een woning aan de Jongkindstraat 21c, die later oversloeg naar de woning erboven. Bij deze brand was helaas een dodelijk slachtoffer te betreuren. Direct omwonenden moesten tijdelijk elders worden opgevangen.  
De gemeente organiseerde op 22 en 24 juni bewonersavonden voor de direct omwonenden en omstanders van de brand. Op 25 juni organiseerden bewoners een herdenkingsbijeenkomst voor het dodelijk slachtoffer van de brand.

Polarisatie
De (toenmalige) burgemeester was de afgelopen periode portefeuillehouder Polarisatie en Radicalisering in de Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR). Medio 2022 werd een onderzoek opgeleverd waarin de ondersteuningsbehoefte van de regiogemeenten op deze onderwerpen liggen. De portefeuille van de burgemeester gaat in 2023 over in de portefeuille maatschappelijke onrust.
In het kader van de aanpak Polarisatie zet de gemeente vooral in op het leggen van verbinding tussen de verschillende groepen in Maassluis en werd de samenwerking met het netwerk van sleutelfiguren gecontinueerd. De gemeente Maassluis had dit jaar geen casussen van personen die mogelijk radicaliseren in het veiligheidshuis.
Eind 2022 stelde het college het protocol maatschappelijke onrust vast.

Communicatie over veiligheid
We hebben op verschillende manieren over zowel de resultaten van onze inspanningen als over de mogelijkheden die onze inwoners zelf hebben bij het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid gecommuniceerd. Hierbij maken we gebruik van zowel reguliere media als nieuwe media.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 13:51:09 met de export van 07/24/2023 13:40:36