Toelichting op de mutaties
De hoogte van het risicoprofiel is, op basis van 90 % zekerheid, € 0,8 miljoen hoger dan de begroting 2022. Het grootste deel van de mutaties is reeds meegenomen bij de begroting 2023. Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de begroting 2022.
De gevolgen van de herverdeling van het gemeentefonds zijn met de meicirculaire 2022 verwerkt in de begroting 2023 en maakt dus geen onderdeel meer uit van het risicoprofiel. Het nadeel is uiteindelijk circa € 37,50 per inwoner.
Twee risico's die sinds de begroting 2023 prominent in de top 10 staan, zijn vastgoed gerelateerd. Een aantal gemeentelijke gebouwen is onderzocht op bestendige bruikbaarheid. Er is een aantal noodzakelijke investeringen in het stadhuis en voor Stroomopwaarts nodig om de gebouwen te revitaliseren en/of te vervangen om duurzaam te kunnen gebruiken.
Het risico op het gebied van jeugdzorg is verhoogd ten opzichte van de begroting 2022. De uitgaven van het landelijke transitiearrangement (LTA) voor 2021 en 2022 hoger zijn dan voorgaande jaren. De verwachting is dat deze uitgaven structureel zijn, maar zijn nog niet geraamd.
Op het gebied van wegen- en groenbeheer worden hogere kosten verwacht. Dit is afgeleid uit de actuele beheerplannen. In de kadernota zullen hier voorstellen voor worden gedaan.
Een eerder gesignaleerd risico maar nu in de top 10 betreft de stijging van de marktrente. Met de omvang van het investeringsplan voor de komende jaren zal er ook meer geld moeten worden aangetrokken. Wanneer de rente nog verder stijgt, betekent dat over een aantal jaar hogere lasten.
De inzet van externen is hoger dan geraamd in 2022. We hebben op een aantal ‘standaard’ functies veel inhuur gehad in de afgelopen jaren. Ondanks het beschikbaar stellen van extra budgetten voor capaciteit, bestaat het risico dat dit grotendeels aanhoudt voor 2023 en verder, mede gezien de gespannen arbeidsmarkt.
Uit de top 10 zijn verder verdwenen het risico bij de Wmo en risico's die verband houden met Corona.