Programma 7 Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Geluid
De gemeente heeft op grond van de EU-richtlijn omgevingslawaai de geluidsbelastingkaarten vastgesteld. Hiermee is en actueel beeld verkregen van de geluidsniveaus van industrie, wegverkeer en spoorwegverkeer. Voortvloeiend uit deze kaarten is een start gemaakt met het opstellen van een geluidactieplan, met als doel schadelijke en hinderlijke effecten als gevolg van gedefinieerde brontypen (weg-, rail- en luchtverkeer en industrie) te beheersen of te verlagen. In het bijzonder geldt dit voor woningen, andere geluidsgevoelige gebouwen en geluidsgevoelige terreinen.

Afgelopen jaar hebben we weer de nodige voorlichting verschaft via met name het telefonisch loket voor de duurzaamheidsleningen. Ook zijn via de Woonwijzerwinkel de nodige vragen binnengekomen en zijn inwoners van Maassluis geholpen bij de verduurzaming van hun woning. Verder hebben we de vrijwillige energiecoaches gefaciliteerd in het voorlichten en nemen van kleine maatregelen. Ook is Winst uit je woning gecontracteerd om in een aantal rondes een selectie huishoudens te voorzien van energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie en tochtstrippen.

Riool en Water
Het afvalwatersysteem wordt door ontwikkeld naar een toekomstbestendig robuust en flexibel systeem. We maken het afvalwatersysteem robuuster, door het te integreren in wegen-en groenvoorzieningen, Maassluis Rainproof. Elke druppel telt! Dit is vastgelegd in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2020-2024.

De belangrijkste functies van de riolering zijn:

  • Zorg dragen voor de volksgezondheid en de leefomgeving. Dit doen we onder andere door het in standhouden en robuuster maken van de vuilwater riolering. Een voorbeeld hiervan in 2023 was de renovatie van de riolering in de Binnenstad en tegelijk de aanleg van een HWA riool in het Schoolslob.
  • Het milieu moet worden ontlast en beschermd. Dit is de kern van alle "Rainproof" projecten en het slim afkoppelen tijdens vervangingen en reconstructies, zoals onlangs in de G.A. Brederolaan.
  • Het verbeteren van de waterkwaliteit en het anticiperen op de klimaatveranderingen blijven een belangrijke rol spelen. Een goed voorbeeld hiervan is de verbetering van de inlaat aan de Rozenlaan-Weverskade, waarmee we nu beter kunnen sturen op verversing en waterkwaliteit, terwijl we het Oleanderpark beter als buffer voor regenwater kunnen inzetten.
  • Waterberging waar dat mogelijk is. Zie je terug bij het afkoppelen van regen van het vuilwater riool, zoals bij de Rainproof Hoeker.

Transitievisie Warmte Maassluis
Op 12 oktober 2021 is de Transitievisie Warmte Maassluis vastgesteld door de gemeenteraad.
Op onze website staan bij Maassluis Aardgasvrij de veelgestelde vragen en antwoorden over aardgasvrij en de Transitievisie Warmte.
Om bewoners alvast ‘warm’ te maken voor de uitvoering van de Transitievisie Warmte Maassluis, is aan  ongeveer 60 inwoners een gratis ‘quick-warmte scan’ aangeboden. Een warmte scan geeft inzicht in waar de warmte in een woning naar buiten weglekt en welke plekken dus betere isolatie kunnen gebruiken.

Duurzaamheidsplan
De eerste stappen om een duurzaamheidsplan op te stellen zijn gezet. Doelstelling van het plan is om een mooier, groener, duurzamer en leefbaarder Maassluis te zijn waar iedereen zich thuis voelt, en ook om een toekomstbestendige stad te zijn.
De insteek is om het nieuwe duurzaamheidsplan breed op te zetten, waarbij de integraliteit van duurzaamheid goed wordt weergegeven, met een voorlopige indeling op energie, mobiliteit, circulariteit en afval, klimaatadaptatie, milieu en biodiversiteit. Ook de voorbeeldfunctie van de gemeente, participatie en communicatie, en onderwijs en educatie zijn meegenomen. Er wordt onder andere beschreven wat we tot nu toe hebben gedaan, wat de ambities zijn, waar we nu staan, wat de opgave gaat zijn, welke rollen de gemeente hierin kan hebben en wat we de komende periode gaan doen (inclusief een uitvoeringsprogramma). Het plan heeft een looptijd van vier jaar met een doorkijk naar de toekomst (2030). Het nieuwe duurzaamheidsplan is in 2023 vastgesteld door de raad.

Duurzame Maassluizers
Op initiatief van de gemeente is in 2020 is de bewonersgroep ‘Duurzame Maassluizers’ van start gegaan. De groep bestaat momenteel uit 15 actieve leden die zich in subgroepjes bezighouden met de onderwerpen groen, afval, energie en mobiliteit. De ‘Duurzame Maassluizers’ hebben de zwerfafval actie ‘#Trashtag-challenge’ georganiseerd. Ook hebben ze meegekeken met het rapport van de Rekenkamercommissie over duurzaamheid. Een aantal duurzame Maassluizers zijn aangesloten bij de Volggroep Duurzaamheid om kennis te maken. De ‘Duurzame Maassluizers’ worden ondersteund bij de communicatie en organisatie van activiteiten.

Manifest Maatschappelijk verantwoord inkopen
Binnen onze organisatie loopt een traject om maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) meer te verankeren. Het transitieplan is opgesteld en  zal worden gestart met diverse pilot trajecten. Doel is om uiteindelijk te komen tot een praktische “menukaart” om MVI op diverse plekken in onze organisatie toe te kunnen passen, waarbij waar mogelijk ook lokaal inkopen wordt toegepast.

Green Business Club, Green Deal
De Green Business Club heeft in samenwerking met ons een subsidieaanvraag bij de provincie ingediend voor een Green Deal voor het bedrijventerrein de ‘Nieuwe Waterweg’. De bedoeling is om samen met ondernemers maatregelen te nemen op het gebied van energie, circulaire economie en klimaatadaptatie. Eerder is de kick-off bijeenkomst geweest waarbij een intentieverklaring is ondertekend met alle betrokken partijen.

Communicatie
De afgelopen periode zijn, in het kader van de communicatie-aanpak ‘Wat je doet telt’, verschillende artikelen /berichten geplaatst in de Schakel, op de gemeentelijke website, op Facebook en op Twitter. Deze berichten gingen onder andere over Maassluis Aardgasvrij, de Woonwijzerbox, Maassluis Rainproof en het thema afval. Ook zijn een aantal bewoners die zich bezighouden met duurzaamheid geïnterviewd voor de rubriek ‘Duurzame Helden’ in de Schakel.

Regeling Reductie Energieverbruik (RRE)
Vanuit het Rijk hebben wij RRE-subsidie gekregen, waarmee kleine energiebesparende maatregelen kunnen worden gerealiseerd bij huiseigenaren. Van deze subsidie hebben we een samenwerking met de WoonWijzerWinkel opgezet, die boxen beschikbaar stellen voor bewoners. Deze ‘Woonwijzerboxen’ kunnen zelf samengesteld worden door huiseigenaren, of men kan kiezen voor een standaardbox. In deze boxen zitten laagdrempelige energiemaatregelen zoals tochtstrippen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen.

De WoonWijzerWagen, het reizende filiaal van de WoonWijzerWinkel,is ingezet om de boxen nogmaals actief onder de aandacht te brengen bij huiseigenaren. Ook zijn hiervoor communicatiemiddelen ingezet in de lokale (social) media.

Duurzaamheidsleningen
In 2022 zijn er in totaal 32 duurzaamheidsleningen aangevraagd door huiseigenaren/ bewoners. De meeste leningen worden aangevraagd voor zonnepanelen, maar ook voor het nemen van isolatiemaatregelen zoals spouwmuur- en vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 13:51:09 met de export van 07/24/2023 13:40:36