Wat hebben we daarvoor gedaan?
Een hoger bereik van de kindregelingen
Kindregelingen geven kinderen die in armoede opgroeien de mogelijkheid om zoveel mogelijk mee te doen. We hebben ingezet op communicatie om de bekendheid en daarmee het gebruik van de regelingen voor sport, cultuur en leermiddelen te vergroten. Naast de reguliere communicatievormen met betrekking tot de kindregelingen hebben wij in november 2022 een huis-aan-huis aanschrijving verstuurd aan alle 3.945 adressen in Maassluis waarop minderjarigen staan ingeschreven. De huis-aan-huis aanschrijving was gericht op de kindregelingen die door Stroomopwaarts worden aangeboden; Stichting Leergeld voor onder andere schoolspullen en fietsen en het Jeugdfonds sport&cultuur (JFS&C) voor deelname aan zwemles, sport en cultuur. Het bereik van het JFS&C in Maassluis is door de actie gestegen van 37% naar 41%. In Maassluis hebben 782 minimagezinnen in 2022 gebruik gemaakt van St. Leergeld. Het bereik (afgezet tegen het jaar 2020, informatie aantal minimagezinnen in Maassluis 2022 nog niet beschikbaar) in Maassluis is 99%.
Wijk op maat
Van het budget 'verbeter je buurt' is volop gebruik gemaakt voor de burendag, koningsdag, zomer ontmoetingen, kerstactiviteiten. Steeds meer bewonersgroepen weten deze mogelijkheid van ondersteuning te vinden. De meeste aandacht vanuit het programma Wijk Op Maat ging in 2022 naar de wijk Sluispolder Oost. In april is een bewonersavond gehouden waaraan ruim 100 inwoners deelnamen. Met een klankbordgroep, zo'n twintig bewoners uit de wijk, zijn drie gesprekken georganiseerd om gezamenlijk tot een wijkagenda voor de komende twee tot vier jaar te komen. Met bewoners van de buurt Taanschuurpolder vonden regelmatig gesprekken plaats.
Aanpak eenzaamheid
Vanuit het programma SamenzijnwijMaassluis werken we aan het verminderen van de eenzaamheid. In de meivakantie is een DoeMeeMarkt georganiseerd en oktober was de Maand van de Ontmoeting. Tijdens de DoeMeeMarkt en de Maand van de Ontmoeting konden inwoners in ruime mate activiteiten bezoeken en kennismaken met de organisaties in de stad (het voorliggend veld). Vele organisaties hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid een bijdrage aan te vragen om bewoners een leuke middag of verrassing te bezorgen. In de ontmoetingscentra De Vloot en Oud Sluys zijn de hele week activiteiten specifiek voor de oudere en kwetsbare inwoners. De website samenzijnwijmaassluis heeft meer bezoekers getrokken, mede door de vele publiciteit op sociale media, in de Schakel en borden langs de weg.
Vrijwilligers en voorliggend veld
Onze vrijwilligers zijn de sociale basis van de stad. Activiteiten kunnen alleen plaatsvinden door de inzet van heel veel enthousiaste vrijwilligers. Met een paginagrote advertentie, borden langs de weg en een kleine attentie zijn alle vrijwilligers van Maassluis in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet.
In 2022 is een vertrouwenspersoon voor de vrijwilligers aangesteld.
Integratie
Onder andere tijdens de Maand van de Ontmoeting zijn activiteiten georganiseerd om inwoners met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek te brengen. Veel inwoners hebben een kijkje genomen in de grote moskee. Ook op de vluchtelingenboot Lady Ann en in opvang voor Oekraïense vluchtelingen De Vliet was er open huis. Oekraïense mensen verzorgden diverse optredens. De bewoners van de vluchtelingenboot hielpen onder andere bij onderhoud van de buitenruimte en de natuurspeeltuin.
Welzijn E25 heeft de vlog 'Voel jij je Maassluizer' uitgebracht. Een korte film waarin jongeren vertellen over hun gevoel van het zijn van inwoner van Maassluis. Aan de scholen is een lespakket over burgerschapsonderwijs aangeboden. Hiervan is beperkt gebruik gemaakt. Daarnaast hebben enkele scholen gebruik gemaakt van het aanbod voor gastlessen/trainingen over diversiteit en integratie. Ook is er een goed bezochte onderwijsconferentie georganiseerd in het thema ‘aanhaken en verbinden’. Daarin speelde gelijke kansen en diversiteit een belangrijke rol.
Tijdens de zomervakantie is er op 6 zondagen Kids Olympics geweest. Hier hebben kinderen met verschillende achtergronden met veel plezier aan meegedaan.
Alternatief vervoer
Op 1 februari 2022 is Argos Mobiel gestart in de gemeente Maassluis. Vanwege de coronamaatregelen is hier niet veel media-aandacht aan besteed. Toch is het aantal ritten in korte tijd van enkele tientallen naar vele honderden per maand gestegen. Gelukkig groeide het aantal vrijwilligers in Maassluis ook mee. De vrijwilligers zijn erg enthousiast over de elektrische voertuigen en contacten met bewoners. De meeste ritten gaan naar winkels en zorginstellingen.
In MVS-verband is een plan van aanpak doelgroepenvervoer opgesteld. De raad is in het voorjaar met een thema-avond hierover geïnformeerd. Op 11 oktober 2022 is het besluit over doelgroepenvervoer door de raad vastgesteld.