Wat hebben we daarvoor gedaan?
Transformatie sociaal domein
In 2022 hebben we langs de volgende vier sporen verder gewerkt aan de transformatie van het sociaal domein:
- implementeren van het MVS Jeugdmodel;
- uitvoeringsprogramma Wmo;
- ontwikkelen strategische visie op werk en inkomen (Stroomopwaarts);
- herijking subsidieproces.
Voor een belangrijk deel doen we dit samen met de gemeenten Vlaardingen en Schiedam en onze MVS-uitvoeringsorganisaties Stroomopwaarts en ROGplus.
Implementeren MVS Jeugdmodel
De aanbestedingsprocedure voor het Jeugdmodel MVS is in het tweede kwartaal 2022, iets later dan gepland, afgerond. Mevis is de nieuwe jeugdhulpaanbieder die vanaf 2023 verantwoordelijk is voor de uitvoering van de integrale opdracht. In 2022 zijn alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen om per 1 januari te starten. Rogplus is vanaf 2023 namens Maassluis, Vlaardingen en Schiedam verantwoordelijk voor het contract- en informatiemanagement voor de jeugdhulp. Zij hebben hun organisatie hier in 2022 op ingericht. Met de GRJR zijn de afspraken aangepast op de nieuwe situatie. Vanaf 2023 ligt het accent meer op de beoogde inhoudelijke ontwikkeling. Het doel is om de hulp dichtbij in aansluiting op de leefwereld van het kind en het gezin te organiseren. In samenwerking met de partijen die er voor het kind toe doen. De professional sluit daar indien nodig op aan.
Jeugdhulp
Ook in 2022 zagen we de kosten van geïndiceerde jeugdhulp verder stijgen doordat individuele trajecten vaak een langduriger en intensiever verloop kennen. De wachtlijsten reguliere jeugdhulp zijn in 2022 binnen alle gemeenten van de Gemeenschappelijk Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) gedaald, doordat lokaal intensief is gewerkt aan oplossingen. Maassluis heeft hiervoor de lokale basis GGZ als ingekocht in 2021, in 2022 gecontinueerd. Deze zorg wordt met de intrede van Mevis anders ingericht en is daarom in de tweede helft van 2022 afgebouwd.
In 2022 is zorg besteed aan de (landelijke) vraagstukken rond Jeugdbescherming en Gecertificeerde instelling. Ons uitgangspunt om in Maassluis de zorg altijd “zo laagdrempelig en dichtbij als mogelijk” uit te voeren, hebben we ook in 2022 goed vast weten te houden.
Uitvoeringsprogramma Wmo
In 2021 is het uitvoeringsprogramma Wmo door de raad vastgesteld. Hierin zijn in een aantal themavelden binnen de Wmo beschreven, in samenhang met andere beleidsterreinen en -nota’s. Per themaveld zijn maatregelen en acties benoemd waar de komende jaren op wordt ingezet. Via de raadsinformatiebrief jaarlijkse scan is de raad geïnformeerd over de resultaten in 2022.
Een voorbeeld van transformeren is de pilot Welzijnscoach die vanuit het Uitvoeringsprogramma Wmo is gestart. De Welzijnscoach helpt inwoners en (hun) kinderen om aansluiting te krijgen bij passende activiteiten. Daarmee neemt het welbevinden van inwoners toe en neemt de kans op afglijden en de een toekomstige hulp- of ondersteuningsvraag af. In 2023 evalueren we de pilot.
Werk en inkomen
Begin 2022 waren de gevolgen van de coronacrisis nog voelbaar. Door de uitvoering van de verkorte BBZ-regeling (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen), het vervolg op de Tozo regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers), steeg het aantal bijstandsuitkeringen in de eerste maanden van 2022. Nadat deze regeling eind maart was gestopt, nam in april het aantal bijstandsuitkeringen af. Vanwege de beperkte nieuwe instroom in de bijstand, hebben we ons dit jaar meer gericht op het uitnodigen van mensen die langdurig bijstand ontvangen. Een groot deel van deze mensen heeft te maken met multi-problematiek.
Het uitkeringsbestand is gedaald, mede door de extra inzet vanuit het nog aanvullend sociaal pakket decembercirculaire 2020 (raadsbesluit april 2021) op: ondersteuning aan zelfstandigen, detacheringsbaan instroom als gevolg van coronacrisis, extra inzet reguliere dienstverlening, uitbreiden Test- en trainingscentrum, extra inzet werkleertrajecten kansrijke sectoren, impuls aan zittend bestand en de Pilot persoonlijke aandacht.
Vluchtelingen Oekraïne werk en inkomen
We merken dat de geopolitiek invloed heeft op onze stad. De situatie in Oekraïne is daar een voorbeeld van. Stroomopwaarts betaalt per 1 april 2022 leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen. In elke MVS-gemeente zijn spreekuren waar de Oekraïense vluchtelingen zich kunnen melden voor leefgeld. In totaal hebben 66 van de 128 geregistreerde vluchtelingen uit Maassluis zich gemeld voor leefgeld. Een groot deel van Oekraïners werkt en doet geen beroep op het leefgeld. Er wordt nauw samengewerkt tussen de MVS-gemeenten, Stroomopwaarts, ondernemers en andere betrokken instellingen om de Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen op alle leefgebieden. Stroomopwaarts heeft sinds de komst van de Oekraïners voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over de mogelijkheden van werk. Dit heeft geleid tot ruim 114 matches MVS-breed.
Meldpunt kinderopvangtoeslagenaffaire
In januari 2021 is het Meldpunt Kinderopvangtoeslagaffaire, ondergebracht bij Stroomopwaarts, gestart met het ondersteunen van gedupeerde ouders vanwege de kinderopvangtoeslagenaffaire. We merkten dat het aantal aanmeldingen aanvankelijk sterk toenam en dat complexe situaties om veel ondersteuning vroegen. Ook in 2022 hebben wij ouders uit Maassluis ondersteund via het meldpunt, waarvan circa 40 ouders uit Maassluis. Vanaf januari 2022 kunnen gedupeerde ouders private schulden via een overzicht aanmelden bij een loket van de SBN (Sociale Banken Nederland), waarna deze door de Belastingdienst worden afbetaald. Ook ouders die in eerste instantie aangaven geen ondersteuning te willen, nemen alsnog contact met het Meldpunt op voor ondersteuning hierbij.
Next society
In de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS), hebben bedrijfsleven, gemeenten, onderwijs, lokaal participatiebedrijf, maatschappelijke partners en andere stakeholders in het Sociaal Economisch Netwerk MVS (SEN-MVS) de samenwerking gezocht en in 2020 de pilot Next society gestart. De ambitie van de pilot is om geen jongere onnodig langs de kant te laten staan. Het vooraf gestelde doel van project Next Society is de begeleiding van 100 jongeren. Het project beoogt daarvan 60-85% aan het werk te krijgen.
In 2022 vond een evaluatie plaats van de pilot Next society. Aanvankelijk gaven de contactbeperkingen door corona een effect op de instroom van jongeren bij de pilot, maar in 2022 nam de instroom toe. De pilot is vanwege overwegend goede resultaten met een jaar verlengd.
Wet Inburgering
Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan. De uitvoering van de taken uit de nieuwe wet is door de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam overgedragen aan Stroomopwaarts. Door een aantal systeemtechnische problemen is de start hiervan een aantal maanden uitgesteld. Inmiddels is Stroomopwaarts vanaf april 2022 bezig met de uitvoering, dit doen zij in samenhang met de taken uit de Participatiewet, waarbij niet de regels, maar de inburgeraar centraal staat. Het doel van de nieuwe wet is dat alle inburgeraars de Nederlandse taal leren en zo snel mogelijk participeren in de samenleving. Stroomopwaarts zet hiervoor duale en integrale trajecten in. Hierdoor worden nieuwkomers naast het volgen van taal- en inburgeringscursussen, gelijktijdig begeleid bij een snelle integratie en (arbeids-) participatie. Maatwerk en persoonlijke begeleiding zijn hierbij leidend. Om inzichtelijk te krijgen in hoeverre doelen en ambities met betrekking tot inburgering worden gehaald is de Monitor Inburgering opgesteld. Verder is in 2022 gesproken over de vormgeving van de maatschappelijke begeleiding aan statushouders en zijn de voorbereidingen voor de aanbesteding gestart.
Wonen en zorg voor ouderen
Maassluis tekende eind 2021 als eerste regiogemeente het convenant 'nieuwe woonvormen'. De lokale werkgroep, met daarin de zorgorganisaties, seniorenwelzijn en woningcorporatie Maasdelta is vier keer bij elkaar geweest. Voorbereidende gesprekken vonden plaats om een vorm van wonen plus uit te breiden in de locaties De Vloot en Oud Sluys. Met Careyn en Argos Zorggroep is gesproken over de mogelijkheden van samenwerken en preferent aanbiederschap.
Met alle organisaties die gevestigd zijn in de woonservicezone De Vloot is, onder leiding van een externe trekker, een traject gestart om de doorontwikkeling van de woonservicezone op gang te brengen en de samenwerking te versterken. Een kerngroep richt zich op de strategische doorontwikkeling en een werkgroep op de dagelijkse samenwerking en activiteiten. Er worden gastlessen bij Albeda verzorgd en leerlingen lopen stage. De viering van het 10-jarig bestaan van De Vloot wordt voorbereid en er is een tentoonstelling van oude Maassluise bedrijven geweest.
De herontwikkeling van het huidige gezondheidsgebouw is in gang gezet.
Voor medewerkers van Maasdelta en gemeente (projecten) is een kennissessie georganiseerd met een extern deskundige over de veranderingen in de toekomst van wonen en zorg.
Leerlingen en jeugdhulpvervoer
Het leerlingen- en jeugdhulpvervoer is tot augustus 2022 uitgevoerd door RMC, Munckhof en Willemsen de Koning. Sinds 1 augustus 2022 voert Noot personenvervoer dit uit. Gedurende het gehele jaar bleek er sprake van een chauffeurstekort. De start met de nieuwe vervoerder verliep stroef. Dit heeft inwoners geraakt. Er is volop ingezet op verbetering van de uitvoering van het vervoer.
In 2022 hebben negen kinderen zelfstandig leren reizen met behulp van een traject van ‘MEE op weg’.
Monitor sociaal domein
Vanaf 2020 is er wegens gewijzigd intern en extern opdrachtgeverschap rond data en onderzoek over de monitor geen actief contact meer tussen de drie gemeenten MVS (Maassluis, Vlaardingen, Schiedam). Inmiddels is de monitor niet meer actueel en beschikbaar, als gevolg van grote ICT-wijzigingen op de informatievoorziening van uitvoerende partijen. Hierdoor is de monitor beëindigd vanaf eind 2021.