Programma 8 Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Woonvisie
In de Maassluise Woonvisie 2019-2024 staan de volgende zeven opgaven centraal:

  1. Betaalbaar voor alle groepen
  2. Doorstroming en woonruimtebemiddeling
  3. Bouwen, bouwen, bouwen
  4. Maassluis duurzamer maken
  5. Wonen met begeleiding en zorg
  6. Leefbaarheid in wijken en buurten bevorderen
  7. Tijdelijk wonen

Met Maasdelta en de Vereniging Bewoners Belangen Maasluis worden over de zeven opgaven jaarlijks prestatieafspraken gemaakt.

Opgave 1: Betaalbare woningen
Ter bevordering van de bouw van betaalbare woningen voor lagere en middeninkomens werken we sinds 2020 bij nieuwe bouwplannen met de Verordening doelgroepen woningbouw. In 2022 zijn we gestart met de actualisatie van deze verordening, mede in het licht van onze bouwplannen tot 2030 en het nieuwe (Rijks) beleid om ten minste twee derde betaalbare woningbouw te realiseren.
Op basis van raadsmoties over starterswoningen is besloten tot invoering van een ‘Maassluis model voor duurzaam betaalbare koopwoningen, dit onder voorbehoud van goedkeuring door de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Die goedkeuring komt zodra de belastingdienst akkoord gaat. In 2022 is het gesprek met de belastingdienst gestart. Daaruit kwam naar voren dat het Ministerie van Financiën een beperkte afwijking van de bestaande btw-regelgeving mogelijk moet maken. Inmiddels ligt er een verzoek bij het Ministerie voor Volkshuisvesting c.a. om ons verzoek te ondersteunen.  
Met Maasdelta is afgesproken dat zij het grootste deel van de te bouwen sociale huurwoningen voor hun rekening nemen, en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren om niet onder de 33% aan sociale huur in de bestaande woningvoorraad te zakken. Voor het programma integrale duurzame stadsontwikkeling i.c. de projecten langs de Hoekselijn (Kade/Van Gelderterrein, Kapelpolder, Station West e.o.) is de 2/3 betaalbare woningbouw randvoorwaardelijk (mede vanuit Rijk en provincie). Ook aan Vestia (vanaf 2023, Hef Wonen) is gevraagd om bij te dragen aan het op peil houden van de sociale huurvoorraad.

Opgave 2: Doorstroming en woonruimtebemiddeling
Het vooral bouwen van woningen die doorstroming bevorderen doen we onder andere in Wilgenrijk voor doorstroming naar de duurdere segmenten. In de Vlootschouwer worden woningen gerealiseerd die zorgen voor doorstroming van senioren, zodat eengezinswoningen vrijkomen. Ook de appartementen aan de Waterweg (onder andere op het Balkon en aan de Kade) zijn gewild bij doorstromende senioren.
De Verordening Woonruimtebemiddeling benoemt knelgroepen en voorrangssegmenten in de sociale huur, conform onze Woonvisie. De schaarse woningen komen daardoor grotendeels terecht bij deze knelgroepen. Maasdelta gaat meer woningen beschikbaar houden voor senioren die eengezinswoningen achterlaten.

Opgave 3: Bouwen, Bouwen, Bouwen
Voldoende woningbouw en spreiding van sociale woningbouw is een regionaal samenhangende opgave. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen (Regioakkoord). Afgelopen jaar is het Regioakkoord woningbouw herijkt en opnieuw vastgesteld. Ter uitvoering is door provincie en Rijk reeds subsidie beschikbaar gesteld. Sinds afgelopen jaar komen we in verband met de (regionale) opgave langs de Hoekselijn ook in aanmerking voor MIRT- gelden en WBI-subsidie. Naast WBI-subsidie voor De Kade is afgelopen jaar ook een aanvraag voor het project Station West voorbereid. Tegelijk wordt aan bestaande bouwprojecten doorgewerkt. Er zijn onder andere woningen in aanbouw in Sluispolder West, op het Balkon, in Wilgenrijk en op de Kade. Afgelopen jaar zijn er 128 (verouderde) woningen onttrokken voor duurzame woningbouw, vooral in Sluispolder-West.  Er zijn 75 sociale huurappartementen gebouwd aan de Taanschuurkade en 70 sociale huurappartementen in De Vlootschouwer. Daarnaast zijn er 32 eengezinswoningen gebouwd in Wilgenrijk en 16 in de Roemer Visscherstraat. De woningbouw van de laatste jaren zorgt er voor het eerst voor dat het aantal inwoners is gestegen tot meer dan 35.000 inwoners.

Opgave 4: Maassluis duurzamer maken
Op basis van de Transitievisie Warmte (2021) is in het afgelopen jaar een verkennend onderzoek geweest naar mogelijkheden voor een warmtenet in Maassluis. Dit is ook onderdeel van het Duurzaamheidsplan dat in 2022 is voorbereid. Klimaat-adaptief bouwen wordt onder meer in de plannen van Sluispolder-west meegenomen. Het stimuleren van particulieren tot het nemen van zogenaamde 'no-regret' maatregelen wordt op verschillende manieren gedaan, waaronder een communicatie aanpak waarbij informatie wordt gegeven, extra advies en financieringsmogelijkheden, zoals de gemeentelijke duurzaamheidslening.

Opgave 5: Wonen met begeleiding en zorg
Samen met Maasdelta wordt onverminderd ingezet op doorstroming naar de woningen in een straal rondom de woonservicezones. De campagne ‘Wat als…’ en’ ‘Steek je licht op over later’ zijn gericht op het ouder worden en wonen op de oude dag. Ook seniorenwelzijn besteedt aandacht aan deze vragen in de huisbezoeken. Voor nieuwbouwlocaties Station West e.o. en Burgemeesterswijk wordt bekeken of geclusterd wonen met welzijn en zorg mogelijk is. Voor de wooncomplexen Vloot en Oud Sluys wordt door partijen een mogelijkheid van opplussen naar ‘wonenPlus’ onderzocht.

Opgave 6: Leefbaarheid in wijken en buurten bevorderen
Met Maasdelta zijn afspraken gemaakt over de wederzijdse inzet bij leefbaarheid in het kader van ‘de wijk op maat’ in Sluispolder-Oost. De gemeente heeft een eenzaamheidsaanpak in de hele stad waarin ook veel aandacht is voor ontmoeten (sociale cohesie, #samenzijnwijmaassluis, zie ook paragraaf 6 sociaal domein).
In het belang van de krapte op de woningmarkt en de leefbaarheid heeft de gemeenteraad afgelopen voorjaar besloten tot invoering van een APV-regeling Goed verhuurderschap. De implementatie van deze regeling is in voorbereiding. Naast het bestemmingsplan Overbewoning komt er daardoor een instrument waarmee ook bij bestaande situaties van misstanden kan worden ingegrepen.

Opgave 7: Tijdelijk wonen
Met Maasdelta is een prestatieafspraak gemaakt over het pauzewoningen en maatwerkwoningen. De toewijzingen verlopen via het Maatwerk overleg, dat vrij streng kijkt naar maatwerkoplossingen. Voor het tegengaan van kopen om te verhuren is verkend of en in hoeverre opkoopbescherming in de bestaande woningvoorraad en in de Maassluise situatie op dit moment zou helpen. De gemeenteraad is daarover in het najaar geïnformeerd.
Afgelopen jaar is nut en noodzaak van flexwonen in Maassluis onderzocht. Daarnaast is bezien of er tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen kunnen worden geregeld. Zij verblijven tijdelijk in de woningen in De Vliet.

Implementatie Omgevingswet
In 2019 is gestart met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Dit traject besloeg drie stappen:

  1. Bewustwording (2019)
  2. Ambitie bepalen (Ambitiedocument in september 2020 vastgesteld)
  3. Acties ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet (vanaf 2021)

In 2021 is gestart met de minimale acties die voorbereid moeten zijn voordat de Omgevingswet in werking treedt. De VNG heeft een voorzet gegeven voor deze minimale acties. In Maassluis zijn hiervoor 5 werkgroepen ingesteld, die in 2022 de volgende acties hebben uitgevoerd:

  • Werkgroep digitaal stelsel Omgevingswet; Er zijn diverse koppelingen gemaakt tussen de nieuwe software die nodig is om vergunningaanvragen mee te behandelen en besluiten met betrekking tot omgevingsplannen. De pre-productieomgeving van het DSO voor vergunningverlening is in 2022 uitvoerig getest, waarna zo nodig processen zijn aangepast. Ook is voor vergunningverlening al gewerkt met de productieomgeving van het DSO. Door de verschillende aanpassingen aan het DSO van Rijkswege, is hierin vertraging opgetreden. Dit heeft doorgewerkt in de werkgroepen vergunningen en juridische zaken.
  • Werkgroep vergunningen: In 2021 zijn de werkprocessen beschreven. Inmiddels zijn de werkprocessen getest in het DSO. De resultaten ervan worden gebruikt om de werkprocessen aan te passen.
  • Werkgroep juridische zaken: In 2022 is het theoretische deel van het opleidingstraject voor het kunnen wijzigen van het omgevingsplan doorlopen met RO-medewerkers. In 2023 wordt dat gekoppeld aan de plansoftware en kan in de praktijk geoefend worden met het wijzigen van een omgevingsplan. Ook is een aantal raadsvoorstellen voorbereid die in 2023 in de raad komen.
  • Werkgroep participatie heeft eind 2021 participatiebeleid onder de Omgevingswet vastgesteld. In 2022 zou dat beleid gemonitord worden, waarvan aan de raad verslag gedaan zou worden. Er waren echter geen projecten die onder het participatiebeleid vielen, zodat de monitoring twee jaar doorloopt, waarna evaluatie met de raad plaats vindt.
  • Werkgroep omgevingsvisIe: De werkgroep heeft de start van de omgevingsvisie voorbereid, waarmee in 2023 wordt gestart.
Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 13:51:09 met de export van 07/24/2023 13:40:36