Paragrafen

Bedrijfsvoering

Juridische kwaliteitszorg en inkoop

Kwaliteitszorg staat voor de manier waarop bestuurders, managers en - vooral ook - (juridisch) medewerkers de juridische kwaliteit van het handelen van de organisatie kunnen verbeteren. Kwaliteitszorg richt zich dus op hen die het werk doen! Het is daarom een uitdaging om kwaliteitszorg te implementeren en te borgen.

Als centrale juristen zijn de juridisch adviseurs vraagbaak voor collega’s en college en adviseren zij gevraagd en ongevraagd over de juridische aspecten van het dagelijks werk. Dat varieert van overeenkomsten, inkoop en aanbesteding, tot privacy, gegevensverwerking, verordeningen, klachtbehandeling en uitvoering van bijzondere wetten zoals de Wet open overheid (Woo). Team JZ, inclusief de ondersteuning, is direct verantwoordelijk voor het uitvoeren van de bezwaarprocedure, vanaf het moment dat een bezwaarschrift wordt ingediend tot het moment dat het besluit op het bezwaarschrift wordt bekend gemaakt. Ingeval van beroep tegen een besluit op een bezwaarschrift wordt dat, uitzonderingen daargelaten, ook opgepakt binnen team JZ.

Een bijzonder project was de implementatie van de Wet open overheid (Woo), de opvolger van de Wob. De Woo is in werking getreden per 1 juni 2022. De verplichtingen die vanaf die datum van kracht werden, zoals het aanwijzen van contactpersonen en het mogelijk maken van het digitaal indienen van een Woo-verzoek, zijn nagekomen. De organisatie is geïnformeerd over de consequenties van deze nieuwe wet en de eerste stappen zijn gezet om te kunnen voldoen aan de verplichting tot het actief openbaar maken van documenten, welke verplichting in de loop van 2023 fasegewijs zal worden ingevoegd. Er zijn in de loop van 2022 een tiental Woo-verzoeken ingediend, die alle zorgvuldig zijn afgehandeld.

In 2022 is ook geadviseerd over de consequenties van andere nieuwe wetten, zoals de Wet modernisering bestuurlijk elektronisch verkeer (Wmebv) en de Omgevingswet. De inwerkingtreding van beide wetten is uitgesteld, vooralsnog tot 1 januari 2024 respectievelijk 1 juli 2023.

Daarnaast veel aandacht besteed aan een goede uitvoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in het algemeen en zorgvuldige verwerking van (persoons)gegevens in het bijzonder. Er zijn met meerdere externe partijen verwerkersovereenkomsten gesloten.

Er is in ruime mate bijgedragen aan (contract)onderhandelingen en overeenkomsten betreffende diverse woningbouwprojecten, zoals Wilgenrijk en De Kade.

Inkoop en aanbesteding
Naast de primaire taak van ondersteuning bij de diverse inkopen is er in 2022 ook de focus geweest op het verder verbeteren van het inkoopproces zelf. Het juist registreren en vastleggen is de basis voor het efficiënt uitvoeren van de diverse processtappen.
Er zijn in 2022 diverse aanbestedingen succesvol afgerond. Zo is er een nieuw contract gesloten met Deloitte voor het uitvoeren van accountantsdiensten en is een solide en betrouwbare partner gevonden voor het onderhouden van de verlichting in de stad. Bij de ondersteuning van de organisatie bij het proces van aanbestedingen werken de afdeling inkoop en juridische zaken nauw samen. Hiermee zorgen we ervoor dat, naast het ondersteunen van de projectleiders, de risico’s op fouten beperkt blijven.

Bezwaar en beroep

Rekening

Rekening

Rekening

2020

2021

2022

Bezwaar

Bestuursdwang / kostenverhaal verkeerd aanbieden huisvuil

20

40

19

Bezwaarschriften WOZ

280

305

164

- waarvan gehandhaafd

177

128

118

- waarvan verlaagd

101

176

45

- waarvan afhandeling in 2023

2

1

1

Bezwaarschriften rioolheffing

11

1

- waarvan gegrond

11

0

Overig / regulier

26

34

65

- waarvan ingetrokken

9

10

10

- waarvan aangehouden

-

-

1

- waarvan intern afgehandeld

-

2

-

- waarvan niet ontvankelijk

1

3

2

- waarvan ongegrond

8

5

40

- waarvan (deels) gegrond

3

4

6

- waarvan afhandeling in volgend jaar

5

10

6

Beroep

WOZ/belastingen

4

5

1

Bestuurs-/civielrechtelijk

4

5

9

Arbeidsrechtelijk

1

1

0

Bezwaren verkeerd aanbieden huisvuil en overige
In 2022 zijn 19 bezwaarschriften ingediend betreffende het verkeerd aanbieden van huisvuil. In deze zaken wordt ambtelijk gehoord, geadviseerd en (in mandaat) besloten. In zes gevallen werd het bezwaarschrift gegrond verklaard.

Er zijn in 2022 65 'reguliere' bezwaarschriften ingediend tegen diverse besluiten, variërend van het al dan niet verlenen van omgevings- en andere vergunningen tot besluiten inzake de Wet brp (Wet basisregistratie personen). Dat is nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van 33 uit 2021, maar daarbij past de volgende kanttekening. Er zijn meerdere keren meerdere bezwaarschriften ingediend tegen hetzelfde besluit. Zo zijn er onder meer vijftien bezwaarschriften ingediend tegen een omgevingsvergunning voor de bouw van een appartementencomplex en zes bezwaarschriften inzake een verkeersbesluit tot fysieke afsluiting van een bepaalde weg. Die vijftien respectievelijk zes bezwaarschriften worden behandeld als één zaak, waarover één advies wordt uitgebracht. De commissie heeft uiteindelijk 33 ‘zaken’ behandeld waarvan vier uit 2021 (deze vier zaken blijven verder buiten beschouwing). Dat gebeurde verspreid over vijftien zittingen, een aantal dat beduidend hoger is dan voorgaande jaren (elf zittingen).
Van de 65 bezwaarschriften die in 2022 zijn ingediend, zijn er tien ingetrokken, aan het eind van het jaar stonden nog zes bezwaarschriften open. De overige 49 bezwaarschriften waren verspreid over 29 zaken. Daar één zaak is aangehouden bracht de commissie 28 adviezen uit. Van deze 28 adviezen luidden er zes (deels) gegrond, twee niet-ontvankelijk en twintig ongegrond.

Bezwaren WOZ
De gemeente heeft in 2022 164 bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde binnengekregen. Inmiddels zijn 163 (99,4%) bezwaarschriften afgehandeld. 118 (72,3%) bezwaarschriften zijn gehandhaafd, 45 (27,6%) bezwaarschriften zijn (deels) toegekend.

Beroepszaken WOZ/belastingen
In 2022 is er éénmaal beroep bij de rechtbank ingesteld. Hierbij is tussen partijen een compromis bereikt. Tevens is in 2022 een aantal beroepszaken, die nog uit 2021 dateerden, voor de rechter gekomen (de rechtspraak kampt met achterstanden). Van de vijf beroepszaken werd Maassluis driemaal in het gelijk gesteld, twee gingen verloren. Eenmaal werd hoger beroep bij het Gerechtshof ingesteld; ook hier werd Maassluis in het gelijk gesteld.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 13:51:09 met de export van 07/24/2023 13:40:36